Welkom bij ons natuur - watersport domein vlakbij Brugge, Domein Aan de Plas.

Een kleine les geschiedenis over ons domein.

De Sint-Pietersplas ligt, zoals de naam doet vermoeden in de Brugse deelgemeente Sint-Pieters. Het is een enorme vijver die ontstaan is door de uitgraving bij de aanleg van de expresweg.

Oorspronkelijk waren er drie putten, waar ze één grote plas van gemaakt hebben. De 16 hectare water is omgeven door groen en rust.

Bloso (nu Sport Vlaanderen) is in de tijd gestart met het aanbieden van watersportrecreatie op de Sint-Pietersplas, dit groeide uit tot een goede clubwerking, een plaats waar velen voor het eerst leerden zeilen en surfen. Eind de jaren ’90 besloot Bloso om Brugge te verlaten en nam de Vlaamse Yachthaven Nieuwpoort de touwtjes in handen. Naast het watersportgebouw kwam een hostel met 90 slaapplaatsen.
Zoals je kan zien op deze foto staat de graafmachine in het midden van het meer en op de achtergrond kan je zelfs het St-Jansziekenhuis zien dat toen ook in volle bouw was!
Na vele jaren is dit een prachtig stuk natuur geworden.

Natuurgebied

De eilanden en een deel langs het water zijn natuurgebied geworden. De eilandjes zelf zijn beschermd gebied omdat er jaarlijks honderden eenden komen broeden. Dan is er natuurlijk ook de vogelkijkwand waar je elk jaar de zwaluwen kan spotten die innestelen tijdens hun doortocht naar warmere oorden. Hiernaast vinden we dan ook de boomgaard die meehelpt aan de natuurlijke polderomgeving.

Recreatie outdoor

Onze grote oppervlakte aan water geven ons de mogelijkheid verschillende watersporten aan te bieden. Gedurende het ganse seizoen kan je de volgende sporten bij ons beoefenen; kayak – raft – zeilen – windsurf – stand up paddle – vissen (lidmaatschap bij ons vereist, meer info; sport@aandeplas.be)
Buiten onze watersport hebben we daarom ook meteen aan ons stukje natuur rondom de plas gedacht en hier wat activiteiten opgebouwd.

Vrij zwemmen is niet toegestaan.

 

Waterbeheer

Het volledige wateroppervlak van de Sint-Pietersplas is ook beschermd en enkel toegankelijk via één van onze samenwerkende clubs of via onszelf. (info aan de receptie)

Vrij zwemmen is dus niet toegelaten daar open water zwemmen enkel onder begeleiding van onze redders kan, dit om ongelukken te vermijden.

Waterkwaliteit

Enkele jaren geleden hebben we te kampen gehad met de wel beruchte cyanobacterie.

Hiervoor zijn we nu het enkele jaren op rij coccolietenkrijt aan het toebrengen in het begin van elk jaar. Het resultaat is nu duidelijk te zien, het water was nog nooit zo helder en de waterkwaliteit staat al een hele tijd op 99%!

Deze behandeling herhalen we dit jaar in afbouwende lijn en dan is het natuurlijke evenwicht terug in orde.